Vanhan talon kunnostamisesta (tai sen yrittämisestä) kertova blogi. Talo kulkee perintönä kolmannessa sukupolvessa. Tarkka rakennusvuosi tuskin koskaan selviää. Maanmittauskuvissa se on ollut jo sotien aikaan ja rakenteet antaisivat viitteitä 30-luvun lopulle.

Talo on toinen niistä paikoista, jossa olen oppinut ne kädentaidon alut, joilla yritän taloa kunnostaa. Koska olen täysin itse oppinut aiheeseen liittyen sekä lisäksi insinööri, ei mitään blogissa julkaistua kannata ottaa tosissaan ja vielä vähemmän siitä kannattaa ottaa mallia.

lauantai 14. huhtikuuta 2012

Ovien sovittamista ja sahaamista

Tällä hetkellä on menossa selkeästi remontin mukavimmat osuudet, koska valmista syntyy nopeasti ja työt eivät ole erityisen raskaita. Sisäovia puuttuu paikoiltaan vielä kolmet kappaleet, joista kaksi on pariovia. Pariovet makuualkoviin, toiset eteiseen ja kolmantena kapea ovi vilpolan/pukeutusilan ja keittön välistä. Makuualkovin oviin oli karmitkin valmiina ja ne ovat nyt lähes valmiiksi maalattuna Tikkurilan "uudella koostumuksella". Päätin että maalaan ne loppuun, asennaan paikoilleen, hion karheuden pois ja maalaan uudelleen paremmalla maalilla.

Eteisen ja pukeutumistilan ovista puolestaan puuttui karmit, koska oviaukot määräsivät oven koon, eikä päinvastoin. Tämä aiheutti hieman haasteita, mutta löysin melko sopivat ovet kumpaankin oviaukkoon. Sanomattakin selvää oli, että kumpiakin ovia joutui sahaamaan, koska liian pieniä ovia olisi ollut huomattavasti vaikeampi suurentaa.

Ostin karmeiksi pukeutumistilaan 7x21 puuvalmiit peruskarmit. Metsänkylän navetasta ostamassani 4-peilisessä vanhassa kaapin ovessa oli valmiina upotettuna nykystandardin mukainen lukkopesä. Se kannatti hyödyntää, minkä takia jouduin tekemään karmeihin uuden upotuksen lukon naaraskappaleeseen. Tästä syystä karmit siis puuvalmiina, koska ne olisi joutunut joka tapauksessa maalaamaan osittain. Taltalla ja Feinin multimasterilla koversin uuden upotuksen karmiin ja liimasin puupalikan vanhaan aukkoon. Tasoittelin pintaa vähän elastisella massalla. Tässä olisi voinut käyttää kittiä, mutta halusin kokeilla kestääkö lasitusmassa tässäkin kohtaa kittiä paremmin aikaa maalin alla. 70 cm leveää karmia joutui myös lyhentämään 10 cm, koska oviaukko oli vain 60 leveä.

Koska ovi oli vain 60 cm leveä ja oviaukko saman levyinen, kavensivat karmit tarvittavaa oven leveyttä noin 6 cm. Valmis lukkorunko aiheutti taas sen haasteen, että ovea ei voinut kaventaa tasaisesti molemmilta pystysivuilta. Lukkorunkoa ei olisi enää voinut siirtää lähemmäksi peilejä, koska ovi ei ollut riittävän paksu niiltä kohdin. Niinpä sahasin oven kapeammaksi vain toiselta sivulta ja ovesta tuli hieman muotopuoli. Ei niin kaunis ratkaisu tasaamaan tätä, on asentaa leveämpi lista karmin toisella puolelle. Ehkä se vähän visuaalisesti tasapainottaa oven epäsymmetrisyyttä.

Eteisen oville ostin valkoisiksi maalatut 11x21 parioven karmit, joita joutui sekä lyhentämään että kaventamaan. Molempia ovia piti myös lyhentää ja kaventaa. Lyhennys onnistui ottamalla saman verran sekä ylhäältä että alhaalta pois. Kavennus olisi onnistunut myös molemmilta sivuilta, mutta halusin säilyttää vanhan lukkorungon, vaikkei siihen avainta olekkaan. Sopiva avain löytyy varmasti melko helposti, kun lukko ei ole "ihan tätä päivää". Ovien sahaaminen ei juuri harmittanut, koska ovet olivat päässeet pehmenemään päältä ja alhaalta. Sahauksen ja tasoitushöyläyksen jälkeen löytyi kuitenkin ihan tervettä hyvää puuta.

Molemmat ovet olivat hieman potkureita, joten ne eivät täysin tiiviistä mene karmeja vasten. Tämä ei kuitenkaan haittaa, koska ovet hankin lähinnä koristeiksi ja niiden tarkoitus on lähinnä olla aina auki ja muistuttaa, että siinä kohdin on aikoinaan ollut talon pääovi ennen eteislaajennusta. Ovet pitäisi vielä maalata, koska vanha maali on lateksia ja maalipinta on todella surkeassa kunnossa. Tämä saa toistaiseksi kuitenkin odottaa. Kellarissa on purkki vanhaa krakerointilakkaa, jolla maalaus olisi tarkoitus tehdä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti