Vanhan talon kunnostamisesta (tai sen yrittämisestä) kertova blogi. Talo kulkee perintönä kolmannessa sukupolvessa. Tarkka rakennusvuosi tuskin koskaan selviää. Maanmittauskuvissa se on ollut jo sotien aikaan ja rakenteet antaisivat viitteitä 30-luvun lopulle.

Talo on toinen niistä paikoista, jossa olen oppinut ne kädentaidon alut, joilla yritän taloa kunnostaa. Koska olen täysin itse oppinut aiheeseen liittyen sekä lisäksi insinööri, ei mitään blogissa julkaistua kannata ottaa tosissaan ja vielä vähemmän siitä kannattaa ottaa mallia.

tiistai 6. joulukuuta 2011

Leivinuunin kuivattelua

Pitkästä aikaa taas päivitystä. Remonttirupeama alkoi leivinuunin varovaisella kuivattamisella. Aamuin illoin muurarin ohjeen mukaisesti pienien puutikkujen polttamista pesässä. Lisäsi lisäksi pari öljykynttilää palamaan uunin sisään. Öljykynttilöiden pitäisi palaa viisi päivää. Ensimmäset kynttilät paloivat loppuu tänään ja lisäsin uudet aamulla.

Ensimmäisien tulien sytyttämisen iltana oli ulkona kunnon matalapaine ja vettä satoi lisäksi taivaalta. Vetoa oli aluksi vaikea saada. Varsinkin kun olin hetkeä aikaisemmin laittanut tulet kiukaaseen ja pönttöuuniin. Vuorotellen nämä tulisijat vetivät savut uunista ulos. Ei muuta kun luukut kiinni ja savua yskimään.

Seuraavana aamuna olin viisaampi ja sytytin tulet ensin leivinuuniin. Helpotin vetoa avaamalla talon oven ja veto syntyikin helposti, vaikka ulkona oli matalapaine edelleen. Hormin hieman kuivettua tuntui uuni vetävän todella hyvin puolenkiven hormillakin. Pari viikkoa pitäisi rauhallisesti poltella puutikkua ennen ensimmäisten pienien polttopuiden sytyttämistä uuniin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti