Vanhan talon kunnostamisesta (tai sen yrittämisestä) kertova blogi. Talo kulkee perintönä kolmannessa sukupolvessa. Tarkka rakennusvuosi tuskin koskaan selviää. Maanmittauskuvissa se on ollut jo sotien aikaan ja rakenteet antaisivat viitteitä 30-luvun lopulle.

Talo on toinen niistä paikoista, jossa olen oppinut ne kädentaidon alut, joilla yritän taloa kunnostaa. Koska olen täysin itse oppinut aiheeseen liittyen sekä lisäksi insinööri, ei mitään blogissa julkaistua kannata ottaa tosissaan ja vielä vähemmän siitä kannattaa ottaa mallia.

keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Leivinuunin halkosyvennyksen suojalevyt ja muuta pientä

Tasoitin kipsilevytasoitteella pienet asennuksessa syntyneet kolot ja samalla kittasin allaskaapin taakse jääneen pienen soiron. Soiro jää piiloon, mutta sitä vasten pitää levittää vesieriste joten jotain täytettä siihen piti saada.

Leivinuunin ja sitä vasten olevan halkosyvennyksen rakoa avarsin hieman ja täytin sen alastisella massalla. Massa vetäytyy sen verran kuivuessaan, että pitää vielä toinen kerros levittää päälle.

Keittiökaapistoseinälle puolestaan naulasin pystyyn 1,2 mm paksut koolaukset. Saman paksuiset siis kuin seinässä olevat EK-kipsilevyt. Tämän erikoisen ratkaisun takana on vain yksinkertaise se, että ikkunan oikealle puolelle tulevaan kaapistojen välitilaan tulee samaa panelia, kuin ikkunan oikeanpuoleiselle seinälle. Haluan panelin samaan tasoon ja linjaan ikkunan molemmin puolin. Kipsilevyt ovat siis vain kappien takana ja olivat huomattavasti halvempaa tavaraa kuin seiniin tuleva Effex-paneeli.

Leivinuunin halkosyvennykseen leikkaisin Ikean velkoisista keittiön välitilalevyistä suojalevyt. Aluksi meinasin leikata levyt ohuesta maalatusta pellista mutta Ikean lahjakortilla piti jostain ostaa. Levyjen pinnat kestää kulutusta ja ovat huomattavasti helpompi pitää puhtaana kuin maalattua pinta. Syvennyksen ristimitat eivät aivan pitäneet paikkaansa ja muutama sauma hieman irvisti. Päälle ajattelin laittaa Cascon aquaseal silaria. Levyt muutenkin elävät lämpötilan ja ilmankosteuden mukaan, joten silikoni peittää siististi saumat. Vaikka puitahan siihen päälle tulee ja saumat jäävät piiloon.

Levyt liimasin Sika-asennusliimalla ja leivinuunin vastea tulleeseen levyyn levitin liimaa varovaisemmin, jotta levyn saa tarvittaessa myöhemmin siitä irti ilman piikkauskonetta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti