Vanhan talon kunnostamisesta (tai sen yrittämisestä) kertova blogi. Talo kulkee perintönä kolmannessa sukupolvessa. Tarkka rakennusvuosi tuskin koskaan selviää. Maanmittauskuvissa se on ollut jo sotien aikaan ja rakenteet antaisivat viitteitä 30-luvun lopulle.

Talo on toinen niistä paikoista, jossa olen oppinut ne kädentaidon alut, joilla yritän taloa kunnostaa. Koska olen täysin itse oppinut aiheeseen liittyen sekä lisäksi insinööri, ei mitään blogissa julkaistua kannata ottaa tosissaan ja vielä vähemmän siitä kannattaa ottaa mallia.

keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Ikkunoiden sisäpuitteita paikoilleen

Muiden hommien ohessa laitoin keittiön pienempään ikkunaan ja olohuoneen isompaan ikkunaan huoltomaalaamani sisäpuitteet paikoilleen. Tälläkään kertaa ei voi kehua ikkunan sulkijoiden mukana tulevia ruuveja. Niin pehmeää tavaraa, ettei kiinnitys meinaa onnistua koneella tai käsin ruuvimeisselillä. Saati sitten joskus yrittää avata ruuveja. Keittiön ikkunassa on taas pieni mittahaaste vasemmassa reunassa. Keittiön seinäkaapit ovat 120 leveät ja niiden oikea reuna tulee osittain ikkunan karmin päälle. Smyygin tekemisessa tulee olemaan haaste, mutta suunnittelin kaappien mahtuvan niin, etteivät ne tule puitteen päälle. Tämän takia leikkasin seinään tulleen kipsilevyn tulevaksi jo karmin päälle. Näyttäisi tulevan suunnilleen karmin puoleenväliin asti.

Olohuoneen ikkunasta oli puuttunut useamman talven ajan kolmas ns. välipuite ja ajattelinkin ulkopuitteen lasin jäätymisen kovilla pakkasilla johtuvan siitä. Ulkopuitteen tiivisteessä on ilmaraot yläreunassa, mutta silti ikkuna aika veti jäähän. Kun asensin tuota maalaamani välipuitetta, huomasin sispuitteen takaa puuttuvan kokonaan tiivisteet. Ei siis ihme, jos pientä vedon tunnetta olen tuntenut ja ulkopuitteen lasi on jäätänyt.

Nuo välipuitteet eivät kovin tiiviisti istu karmia vasten, josten pidän niiden energian säästömerkitystä melko olemattomana. Saavat kuitenkin olla kiinni karmeissa, kun ei ole aikaa tehdä paremminkaan istuvia. Suunnittelin jo naulaavani pienet valkoiset rimat karmin sisälle kiertämään, joita vasten tuon välipuitteen painaisi sisäpuite. Rimoihin tietenkin lisäksi tiivistenauha pintaan. Silloin kahden lasin väliin jäisi ilmatiivis tila ja kolmannesta puitteesta olisi oikeasti enemmän hyötyä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti