Vanhan talon kunnostamisesta (tai sen yrittämisestä) kertova blogi. Talo kulkee perintönä kolmannessa sukupolvessa. Tarkka rakennusvuosi tuskin koskaan selviää. Maanmittauskuvissa se on ollut jo sotien aikaan ja rakenteet antaisivat viitteitä 30-luvun lopulle.

Talo on toinen niistä paikoista, jossa olen oppinut ne kädentaidon alut, joilla yritän taloa kunnostaa. Koska olen täysin itse oppinut aiheeseen liittyen sekä lisäksi insinööri, ei mitään blogissa julkaistua kannata ottaa tosissaan ja vielä vähemmän siitä kannattaa ottaa mallia.

keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Ikkunan lasitus

Keittiön ikkunan sisäpuitteen lasitus täytyi tehdä uudestaan, koska pienen vahingon takia juuri kunnostettu poka oli taas ilman (ehjää) lasia. Ajattelinkin ottaa jokusen kuvan ikkunan lasitusvaiheesta, jos siitä jollekkin olisi joskus jotain apua.

Lasitukseen käytin tälläkin kertaa Tremcon valkoista monoflex-lasituskittiä. Muutamaa muutakin väriä on saatavilla. Itse olen kittiä ostanut Maalarimestareilta ja n. 10-11 € hintaa otetaan per putkilo yksityisasiakkailta. Muistakin maalikaupoista Tremcon tuotteita saa ainakin tilaamalla. Käytän tätä lasituskittiä pellavaöljykitin sijasta monestakin syystä:
  • kitti on päällemaalattavissa
  • maalattuna lopputulos on täsmälleen samannäköinen
  • kitti on elastista ja ei sisällä liuottimia
  • kittaus on helpompaa ja nopempaa mielestäni kuin kovalla kitillä
  • kitti ei maistu linnuille
  • tärkeimpänä seikkana elastinen kitti on pitkäikäisempi 
Itse olen lasittanut ikkunani näin, mutta tämä on aikalailla itseoppineen menetelmä. Tapoja on paljon erilaisia, mutta näinkin lasitus onnistuu eikä ole erityisen vaikeaa.

Ensiksi tarvitaan tietenkin lasitettava puite/poka. Vanha lasi irroitetaan mieluiten ehjänä, missä voikin olla haastetta. Vanha lasituskitti on voinut tehdä operaation hyvin vaikeaksi. Lasin irrottua kaavin vanhat kitit pokasta irti maalikaapimella, jossa on kovametalliterä. Esim. Biltemasta saa 5 € hintaan kovametalliterän ja kaavin maksaa about saman verran. Lopuksi vielä 180:llä hiomapaperilla pyöristin lasikynteen reunat kevyesti. Irtopölyt tietenkin putsataan puitteesta ennen lasitusta kostealla rätillä.
Lasitukseen tarvitaan ainakin seuraavia työvälineitä: kittipistooli (Bilteman "ammattilaismalli" on hyvä ja edullinen, eli n. 10 €), lasituskittituubi, sakset teipin leikkaamiseen, messinkinauloja, maalarinteippiä, vasara, mattoveitsi, tuurna, viila tms. n. sentin leveä esine kitin tasoittamiseen, paperia/rätti, kittiveitsi (näitäkin saa esim. Biltemasta 3,5 €/kpl). Biltemasta löytyy ihan ok-laadukasta tavaraa kuten edellä mainitut, mutta pitää tietää mitä sieltä ostaa. Esim. Maalarinteippiä sieltä ei kannata ostaa missään nimessä. Siitä joskus myöhemmin.

Kittipistoolilla levitetään n. 5 mm levyinen sauma lasituskittiä puitteen lasikynteeseen. Kynteen leveydestä riippuen kittiä tarvitaan enemmän tai vähemmän.

Hieman lähempää tarkastelua kitin määrästä kynteessä. Kyseesshän on lavastettu tilanne, koska oikeasti lasitusta ei suoritettaisi keittiön pöydällä tai sen päällä olisi vähintäänkin suojapaperi.


Lasi nostetaan lasikynteeseen ja astellaan mahdollisimman keskelle pokaa. Lasiliike leikkasi lasin niin, että sen ympärille jää n. milli tai pari tilaa. Poka kuitenkin elää, tai karmit voi vanhassa talossa hieman mennä salmiakiksi. Tällöin lasi ei mene saman tien jännitykseen ja rikki.

Lasi painetaan tiukasti lasikynnettä vasten käsillä muutaman sentin välein koko puitteen matkalta. Kittiä pitäisi hieman pursuta yli, mutta liialti levitetty kitti sotkee turhaan. Oikean määrän oppii annostelemaan yleensä ensimmäisen lasituksen jälkeen.

Lasin pysyminen paikoillaan varmistetaan pienillä messinkinauloilla. Naulat lyödään hieman viistosti mutta kuitenkin niin, että naula kärjen pää on lasissa kiinni. Oiken löyntikulman voi varmistaa esim. laittamalla pienen aaltopahvin palasen naulan kannan alle. Pahvi suojaa muutenkin lasia, jos kädet tärisee lasituksen aiheuttamasta jännityksestä. Naulan kanta löydään n. 5-10 mm päähän pokasta. Pyöreäpäisen vasaran sijasta käytin tuollaista neliömäistä vasaraa, jolloin homma on helpompaa ja naulan saa löytyä syvemmälle.

Naula lyödään lopulliseen syvyyteen tuurnaa apuna käyttäen. Kannattaa käyttää leveämpää tuurnaa kuin itselläni oli käytössä, mutta onnistui se tuollakin.

Naula sopivassa syvyydessä. Sopivaa syvyyteen vaikuttaa tietenkin lasituskynteen syvyys. Koska lasituskitin tulee peittää naulan kanta ja muodostaa kolmiomainen sauma pitää naulan olla riittävän syvällä. Omassa tapauksessani riitävä syvyys tarkoittaa, että naulan kanta tulee n. 2-3 lasin päälle.

Itse olen kiinnittänyt lasin kulmista nauloilla ja lisäksi n. 30-40 cm välein. Lasituskitti liimaa lasin melko tiukasti puitteeseen, joten nauloilla vain varmistetaan lasin kiinnitys.

Seuraavaksi suojataan puite maalarinteipillä itse saumaukselta. Puitteen päälle liimataan teippikerros, sekä lasin päälle vastaavasti teippi suojamaan. Puitteen ja teipin väliiin tulisi jäädä lasia näkyviin yhtä leveästi tai hieman leveämmin, kuin mitä etäisyys lasin pinnasta on puitteen yläreunaan. Terävällä veitsellä tai mattoveitsellä on helppo leikata teippi kulmissa oikean mittaiseksi.


Itse leikkaan teipin päät hieman viistoksi, jolloin kulmissa seuraava teippi tulee edellisen päälle ja kulma on 90-astetta.

Valmiiksi teipattu sisäkulma.

Kun koko puitteen yläreuna on suojattu teipillä, levitetään lasituskittiä lasikynteeseen melko reilusti. Määrää on vaikea opastaa oikeaksi, mutta mielummin vähän enemmän kuin liian vähän. Kitin tasoitusvaiheessa on parempi että kittiä kaavitaan pois, kuin että sitä pitäisi lisätä.

Itse käytin kitin tasoittamiseen tuollaista metallista löyntitalttaa, mutta esim. viila tms. sopivan levyinen neliömäinen esine käy. Käyttämäni kitti ei sisällä liuottimia, joten siitä levitellessä voi käyttää saippuavettä apuna. Liuottimia sisältätään kittiin voi käyttää tärpättiä apuna. Kastoin siis tuon taltan ennen kitin tasoittamista saippuaveteen. Jokaisen sauman kohdalla sama juttu.Talttaa liutetaan niin, että toinen reunan on puitteen päällä ja toinen lasia vasten. Taltan kulmana n. 45.astetta. Toisin sanoen kaavitaan liika lasituskitti pois ja tasoitetaan kitti. Kitin tulisi muodostaa kolmiomainen sauma lasin päälle ja sauman paksuuden oltava vähintään pari milliä.


Ensimmäinen sauma tasoitettuna. Kitti leviää teipin päälle reunoista, eli kaikkea ei tässä vaiheessa vielä saa kaavittu pois, eikä tämä ole tarkoituskaan.

Ylimäärinen kitti pyyhitään aina saumauksen jälkeen paperiin tai rättiin ja muistetaan kastaa taltta ennen uuden sauman tasoitusta saippuaveteen tai tärpättiin riippuen kitin ohenteesta.

Kun kaikki saumat on tasoitettu, on aika kaapia kittiveitsellä ylimäärinen kitti pois lasin päältä. Taas hommaa helpottaakseen kannattaa kittiveitsi kastella aina saippuaveteen ennen jokaista saumaa/puitteen sivua.

Kittiveistä liutetaan lasin pintaa vasten niin, että veitsen kärki on kittisauman vasemman reunan kohdalla. Toisella kädellä kannattaa tukea puitetta vasten, jolloin veistä on helpompi liikuttaa tasaisesti. Veitsen kulma n. 45-astetta itseenpäin kallistettuna ja lisäksi veistä kallistetaan niin, että ylimäärinen kitti "aurataan saumasta pois päin. Pois kaavittavan kitin tulee kerääntyä kittiveitseen, eikä sotkea jo tasoitettua saumaa.


Sauma josta kaavittu ylimääräinen kitti pois. Puitteen yläreunasta kaavitaan myös kittiveitsellä ylimääräinen kitti pois, jos sitä sinne on kertynyt.

Saumaa lähemmin tarkasteltuna.

Koko puite lasituskitti tasoitettuna ja ylimääräinen kitti poistettuna.

Tasoitettua saumaa lähemmin tarkasteltuna ennen suojateippien poistamista.

Saumaa suojateippien poiston jälkeen.

Tästä kuvasta näkee hyvin, miten lasin toiselle puolle ylipursunut kitti piti vielä poistaa myöhemmin.

Lopuksi varmistetaan vielä siisti sauma levittämällä ja kevyesti sormella painaen. Sormi kastellaan taas saippuaveteen ennen tasoittamista. N. 10-15 cm matkan saa saumaa tasattua yhdellä "sormen kastelulla". Jos kitti on liuotinohenteinen, niin tiskihanskat tms. sellaiset suojaksi.

Lasille roiskunut saippuavesi kuitavaan varovasti paperilla tai rätillä. Tässä kannattaa olla varovainen, ettei pyyhkäise jo valmista saumaa paperilla mukaansa. Hieman kosteutta saumaan jää, mutta se tietenkin kuivaa nopeasti sisätilassa siitä pois.

Puite käännetään ympäri ja samalla varotaan ettei sormilla sohita valmista saumaa ja jätetä sinne sormenjälkiä huonon jäljen tekijän selvittämiseksi. Kittiveitsellä kaavitaan taas ylimääräinen kitti pois ja kostella rätillä siistitään lopuksi sauma. Kittiveitsellä ei kuitenkaan saa aivan kaikkea kitti kaavittua pois.

Valmiiksi lasitettu puite. Lopuksi muistetaan, että saumojen annetaan kuivua vuorokausi puitteen ollessa vaaka-asennossa. Ainakin liuotinohenteiset ikkunakitit saattavat lähteä valumaan saumasta jos pokan nostaa pystyasentoon. Muutenkin saumojan on hyvä antaa rauhassa kuivaa vähintään muutama vuorokausi ennen maalausta. Ikkunakitti saattaa lisäksi hidastaa joidenkin maalien kuivumista, joten sekin on hyvä tiedostaa. Maalauksessa on myös hyvä muistaa, että maalin tulee ylettyä kittisauman yli lisäksi pari milliä vielä lasin päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti