Vanhan talon kunnostamisesta (tai sen yrittämisestä) kertova blogi. Talo kulkee perintönä kolmannessa sukupolvessa. Tarkka rakennusvuosi tuskin koskaan selviää. Maanmittauskuvissa se on ollut jo sotien aikaan ja rakenteet antaisivat viitteitä 30-luvun lopulle.

Talo on toinen niistä paikoista, jossa olen oppinut ne kädentaidon alut, joilla yritän taloa kunnostaa. Koska olen täysin itse oppinut aiheeseen liittyen sekä lisäksi insinööri, ei mitään blogissa julkaistua kannata ottaa tosissaan ja vielä vähemmän siitä kannattaa ottaa mallia.

keskiviikko 31. elokuuta 2011

Vanhojen Halltex-levyjen poisto keittiön katosta

Keittiön kattoon, kuten myös kaikkiin alakerran kattoihin suoritetaan pieni lisäeristys. Museoviraston korjauskortin ja muidenkin lähteiden mukaan yläpohjasta karkaa "vain" saman verran lämpöä, kuin esim. seinistä. Itse olen enemmän siinä uskossa, että yläpohjan eristämisellä saavutetaan suurin hyöty. Varsinkin nyt, kun ikkunat on kunnostettu ja tiivistetty, sekä alapohja on saanut paremmat eristeet. Sisäseiniin tulee 50 mm lisäeristys. Kattoon puolestaan 150 mm.

Koska keittiössä vanhan sisäkattopinnan päälle oli tehty jo oikaisukoolaus, piti vanhat lateksilla maalatut Halltex-levyt repiä pois. Muutenhan uuden lisäeristyksen takana olisi ollut höyrysulku ennen vintillä makaavia sahapuruja. Samalla tuli huomattua miten "ammattimiehet" on koolanneet katon kiinni vain Halltex-levyyn. Lähes aina pitäisi olla valvomasssa työtä. Kattokoolauksen meinasivat tulla lattialle kun vähän kokeilin niiden kestävyyttä.

Alimmissa Kuvissa näkyy missä koolaukset on lyöty kattoruoteen naularivin ohi ja naulaimen naulat yltävät Halltex-levyyn ja vain muutaman millin laudoitukseen asti. Korjasin kaikki kiinnityspaikat ja lisäsin naulauslevyjä seinien viereen. Nyt katolla on jotain edellytyksiä pysyä paikoillaan. Samalla tasoittelein vielä leivinuunin taustaa, jonka pitäisi alkaa olla riittävän siisti ja tasainen. Ei muuta kuin muuraus kohta alkakoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti