Vanhan talon kunnostamisesta (tai sen yrittämisestä) kertova blogi. Talo kulkee perintönä kolmannessa sukupolvessa. Tarkka rakennusvuosi tuskin koskaan selviää. Maanmittauskuvissa se on ollut jo sotien aikaan ja rakenteet antaisivat viitteitä 30-luvun lopulle.

Talo on toinen niistä paikoista, jossa olen oppinut ne kädentaidon alut, joilla yritän taloa kunnostaa. Koska olen täysin itse oppinut aiheeseen liittyen sekä lisäksi insinööri, ei mitään blogissa julkaistua kannata ottaa tosissaan ja vielä vähemmän siitä kannattaa ottaa mallia.

lauantai 13. elokuuta 2011

Kiviaidan rakennussarja

Halusin tontin ajoluiskan puoleiselle sivulle kestävän ja huoltovapaan aidan. Päädyinkin siis kiviaitaan, joka toimitettiin rakennussarjana. Useampi kesä sitten kasasin romahtaneesta vanhasta pengerryksestä grillin, juuri tuollaisesta luohitusta/räjäytetystä kivestä. Koska homma ei ollut niin vaikeaa ja työlästä kun mitä luulisi, päätin kokeilla tehdä aitaa samalla periaatteella.

Lihasvoimaahan tuohon tarvitsee, mutta nokkakärryillä liikkuvat isoimmat kivet. Kottikärryillä siten pienemmät. Kaivinkoneella sitten isoimmat, joita en halunnut tontille edes toimitettavan. Muutama melko ison näköinen murikka taitaa kuitenkin olla joukossa. Ovat hyviä rakennuspalikoita ensimmäiseen kivikerrokseen. Ensimmäisen kivikerroksen alle ajattelin levittää pressun suikaleen, etteivät rikkakasvit pääse kasvamaan kivien alta. Aitaa saa painua rauhassa maata vasten, eli mitään kummepia maansiirtotöitä ei ole pohjille tarkoitus tehdä. Kovin korkeaa aitaa ei ole edes tarkoitus tehdä, joten aika reilusti saa aita painoa, että romahtaisi tai kaatuisi.

Aitaa ei nyt hirmuisen pitkää pätkää tule, mutta työtä siinä on riittävästi kuitenkin. Kivet tulivat muutaman kilometrin päästä joltain räjäytystyömaalta, eli olisivat olleet ns. kivijätettä. En tiedä monta kuormaa tuossa on, mutta painoa taitaa olla sen verran, että varmaan ainakin kolme useampi akselista rekkaa nuo on käynyt tuomassa. En ollut itse paikalla, vaan ne oli tuotu siihen muuna aikana. Aitaa en varmaan kerkeä enää tämän vuoden puolella kauheasti rakentaa, mutta ensimmäinen kivikerros olisi hyvä saada paikoilleen ennen talvea. Osalla kivistä olisi tarkoitus pengertaa pieni pätkä puron/ojan sivustaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti