Vanhan talon kunnostamisesta (tai sen yrittämisestä) kertova blogi. Talo kulkee perintönä kolmannessa sukupolvessa. Tarkka rakennusvuosi tuskin koskaan selviää. Maanmittauskuvissa se on ollut jo sotien aikaan ja rakenteet antaisivat viitteitä 30-luvun lopulle.

Talo on toinen niistä paikoista, jossa olen oppinut ne kädentaidon alut, joilla yritän taloa kunnostaa. Koska olen täysin itse oppinut aiheeseen liittyen sekä lisäksi insinööri, ei mitään blogissa julkaistua kannata ottaa tosissaan ja vielä vähemmän siitä kannattaa ottaa mallia.

perjantai 5. elokuuta 2011

Keittiön viimeiset koolaukset

Keittiötä on saanut näpertää uskomattoman monta tuntia ja kaikki vaiva vain sen takia, että halusin sinne leivinuunin, enkä pientä puuhellaa. Nyt kuitenkin viimeisetkin koolaukset on paikoillaan ja levytys sekä pieni lisäeristys voi alkaa. Tämän jälkeen sitten keittiö kaappeineen ja kodinkoneineen paikoilleen. Tätä tehdessä kävi muutaman kerran mielessä miten paljon helpompaa ja nopeampaa olisi rakentaa keittiötä uuteen taloon..

Leivinuunin takia allaskaapin ja astianpesukoneen mahduttaminen vaati yhden seinän siirtämisen sekä lisäksi melko "luovaa" suunnittelua. Oman ongelmansa toi sokkelissa kulkevat vesi- ja viemäriputket. Lavuaarin viemäriputki jäi liikaa koolausten sisään ja sitä varten pitää laittaa muutama mutka tuomaa putkea ulommas koolauksista.

 Lopulta koolaukset valmistuivat ja kaiken pitäisi mahtua paikoilleen ja olla oikeassa korkeudessakin. Keittiön oviaukko (johon ei muuten tule ovea) voi olla mielenkiintoinen levyttää ja paneloida. Koska keittiöön tulee sisustuspaneeli ja olohuoneen puolelle levy, voi siistin yhtymäkohdan tekeminen olla haasteellist, varsinkin kun oviaukko jatkuu seinänä olohuoneen puolelle. Ehkä siihen keksii jonkun hyvän ratkaisun. En jaksanut miettiä sitä nyt.

Allaskaapin ja astianpesukoneen alle levitin Ekovillan puhallusvillaa käsin repimällä eristeeksi. Ekovillallahan on myös samaa tavaraa ns. puruna, mutta sitä ei ollut myynnissä, joten ostin puhallusvillaa. Hyvin onnistui käsinkin repimällä levittää tuollainen pieni määrä.

Koolauksista tuli varsinainen viritelmä ja naulauskulmia sekä ruuveja kului. Yleensä laitan naulauskulman muutamalla ruuvilla kiinni ja ankkurinaulaimella lyön lisäksi muutaman naulan. Tuollainen kuvissa näkyvä yhdistelmänaulain on todella kätevä, koska sillä voi päätä vaihtamalla joko ampua ankkurinauluja tai runkonauloja.

Leivinuunin taakse jäävän levyseinän halkeamia tasoittelin Vetonitin harmaalla kiviainestasoitteella pariin kertaan. Tasoitusten välissä hioin seinää ruhkakivellä. Samalla mallasin harkoista ns. halkosyvennystä, jota vasten leivinuunin tulee nousemaan. Periaatteessa leivinuunin pitäisi "integroitua" täysin keittiökalusteisiin. Leivinuunille on tilaa syvyyssuunnassa n. 84 cm ja leveyssuunnassa 121 cm.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti