Vanhan talon kunnostamisesta (tai sen yrittämisestä) kertova blogi. Talo kulkee perintönä kolmannessa sukupolvessa. Tarkka rakennusvuosi tuskin koskaan selviää. Maanmittauskuvissa se on ollut jo sotien aikaan ja rakenteet antaisivat viitteitä 30-luvun lopulle.

Talo on toinen niistä paikoista, jossa olen oppinut ne kädentaidon alut, joilla yritän taloa kunnostaa. Koska olen täysin itse oppinut aiheeseen liittyen sekä lisäksi insinööri, ei mitään blogissa julkaistua kannata ottaa tosissaan ja vielä vähemmän siitä kannattaa ottaa mallia.

lauantai 2. heinäkuuta 2011

Kasvien istuttamista - pientä puutarhanäpertelyä

Puutarhan hoito on kuulemma terapeuttista ja ajattelin kokeilla istuttaa muutaman kasvin pihalle, koska kaipasin hieman mielenrauhaa WC:n saumalaastin kuivamisepisodin jälkeen. Puutarhaan hoito todella oli terapeuttista, mutta en tosin tiedä kuuluiko sen rauhoittaa vai nostaa V-käyrän sietokykyä; kun +30:n lämpötilassa lapioita kuoppia ja työnnät kottikärryjä, hiki valuu noroina joka puolelta ja lisäksi paarmat pörrää iholla, pääsin todelliseen Zen-tilaan perkele-lausuman säestyksellä.

Lopulta pihalla seisovan pensaan ympärys alkoi muistuttaa reikäjuustoa ja pääsin upottamaan sormeni multaan. Kaivoin varmuuden vuoksi pari kuoppaa vielä toisella puolelle taloa muutamaa pensasta varten. Sopivasti valitsin kuoppien paikat niin, että kirveellä oli lapiota enemmän töitä vanhoja koivunjuuria katkoessa. Toivoisi pensaiden lähtevän kasvamaan, vaikka toisaalta on mukava istua saunan lauteilla ja kulkuset näkyvät sieltä suoraan 5 m päässä olevalle korotetulle kevyen liikenteen väylälle. Jos näiden kahden kuopan kaivamisesta oli joku iso hyöty, niin ainakin tuli todettua että salaojat ovat turhia talon ympärillä. On siinä ja siinä, että veden pinta vaatisi salaojituksen. Kuitenkin laatan yläpinta on riittävän korkealla ja kosteus ei ole aikaisemmin aikojen saatossa päässyt alajuoksuihin. Tilanetta pitää kuitenkin tarkailla, koska talon vierestä kaadettin pari kesää sitten neljä täysikasvuista koivua, jotka tunnetusti ovat kunnon juoppoja. Pitänee siis kaivaa syvä kuoppa pensaiden väliin ja lyödä sinne pystyyn satakympin viemäriputki.

Löin kasvit kuoppiin ja puutarhamultaa sekä hevosenpaskalannoitetta vähän sekaan. Hieman vettä perään ja toivon niiden pysyvät hengissä edes huomiseen asti. 50 litran puutarhamultasäkkejä meni 17 kappaletta, joten jouduin hakemaan niitä lisää. Auton jouset eivät oikein tuntuneet kestävän kuin maksimissaan 10:n säkin kuorman. Multasäkkien siirtelyyn muuten nokkakärryt ovat todella pätevä väline. Muutenkin nokkakärryt ovat talonrakentajan toiseksitärkein työkalu ja auton renkaan vaihtajalle tärkein työkalu.

Kasveiksi valitsin ilmaiseksi saamiani jasmikkeita, angervoja ja alppiruusua, sekä paljon jotain salaatilta näyttäviä rehuja. Olen kotona onnistunut kasvattamaan yhtä bonsaipuuta pienestä taimesta asti jo 10 vuotta menestyksellä, joten ehkä aivan pieni todennäköisyys on, että joku kasvi jäisi henkiin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti