Vanhan talon kunnostamisesta (tai sen yrittämisestä) kertova blogi. Talo kulkee perintönä kolmannessa sukupolvessa. Tarkka rakennusvuosi tuskin koskaan selviää. Maanmittauskuvissa se on ollut jo sotien aikaan ja rakenteet antaisivat viitteitä 30-luvun lopulle.

Talo on toinen niistä paikoista, jossa olen oppinut ne kädentaidon alut, joilla yritän taloa kunnostaa. Koska olen täysin itse oppinut aiheeseen liittyen sekä lisäksi insinööri, ei mitään blogissa julkaistua kannata ottaa tosissaan ja vielä vähemmän siitä kannattaa ottaa mallia.

maanantai 27. kesäkuuta 2011

WC:n seinien laatoitus

Läppäri tuli sopivasti takuuhuollosta tänään ja kuvien lisäämisen lisäksi saa taas kirjoitettua tekstiäkin. Puhelimella ei niin mieluisaa puuhaa, vaikka kuvia voikin sillä myös ladata.

Tavoitteena oli saada WC laatoitettua ennen juhannusta. Aivan en pysynyt aikataulussa, vaan jouduin juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina jatkamaan seinien laatoituksella. Lattian kerkesin laatoittamaan onneksi ennen juhannusta.

Laatoitustuet tein taas tällä kertaa itse ylijääneistä kertopuutolpista. Laaseriakaan ei ollut, joten tyydyin piirtämään vatupassilla ja kynällä laatoituslinjat. Laser ja säädettävät laatoitustuet helpottaisivat ja nopeuttaisivat hommaa olennaisesti ja nyt aikaa tuhraantui alkuvalmisteluihin toista tuntia.

Laattalaastiksi valitsin tällä kertaa myös Cascon multifixin. Mielestäni parasta laastia jolla olen laatoittanut. Sekoittuu hyvin, on helposti sopivan sitkeää ja ei kutistua niin paljoa mitä esim. Kiillon laasti. Jos noilla asioilla nyt edes isompaa merkitystä on. Saman verran laastit kuitenkin maksavat. Kodin Terrasta saa Jyväskylän suunnalla Cascon tuotteita, kuten myös Palokan K-raudasta. Laastia kului kaksi 25 kg säkkiä ja tänä aamuna vielä puolikas 25 kg säkki alimpaan laattariviin. Yli jääneen laastin pyyhkäisin keittiön tulevan leivinuunin taaksen jäävään levyseinään. Ruuvinkannat jäivät hieman koholle ja seinää pitää hieman ylitasoittaa.

Laatoitukseen meni aikaa n. 8 tuntia josta yksi tunti tuhraantui kun jouduin hakemaan lisää laastia. Onneksi keski-Suomen suunnallakin rautakaupat ovat nykyään sunnuntaisin auki. Ehdottomasti eniten aikaa kului kuitenkin laattojen läpivientien poraamiseen. Kun en kerennyt hakea timattiporasarjaa konevuokraamosta, niin jouduin askartelemaan sillä ainoalla timattiterällä minkä omistan. Sen halkaisija on 55 mm eli sopiva hanakulmarasioille, mutten isoimmille läpivienneille sai sillä porata yhteen reikään 6-8 pientä palaa pois. Näin ollen myös jakorasialle ja 110 ilmastointiputkelle syntyi riittävän pyöreä läpivienti. Läpivientejä oli yllätävän paljon näin pieneen tilaan, eli yhteensä 10 reikää piti laattoihin saada.

Myös ikkunan ympäryksen laattojen sahaaminen otti aikaa. Halpa Nutool laattaleikkuri ei ole sieltä nopeimmaista päästä. Jälki on kuitenkin siistiä, jahka jaksaa vain rauhassa sahata. Ikkunan smyygit sisäpuolelle tulee todennäköisesti myös samasta laatasta.

Seinälaattojen laatu ei ollut sieltä parhaimmasta päästä, vaikka kovasti paketissa mainostettiin olevan Sveitsiläistä laatua. No, ehkä Sveitsiläiset eivät ole parhaimmillaan seinälaattoja tehdessä. Laatat nimittäin halkesivat ja murenivat todella helposti niitä katkaistaessa. Leikkuri jota käytin oli kuitenkin laadussaan parhaimmasta ja kalleimasta päästä. Leikkuri siis mallia iso, jolla menee myös 600:n laatta pituussuunnassa halki. Kylpyhuoneen molemmat laatat menivät samalla leikkurilla todella siististi halki. Laattojen Ovh-hinta K-raudassa oli kuitenkin lähempänä 30€/neliö, joten parempaa laatua olisin odottanut. Toisaalta en pidä K-rautaa parhaimpana laattakauppana. Ostin laatat kun halvalla sain ne keväällä. Lisäksi useassa paketissa oli valmiiksi kulmasta haljennut laatta. Aion palauttaa yli jääneen paketin takaisin kauppaan. Sen verran nyppii jos osa laatoista on rikki jo valmiiksi.

WC:n seinät on kuitenkin nyt laatoitettu ja loppuviikosta pääseekin jo saumaamaan laatat. Nyt aion yli viikon työrupeaman jälkeen hieman rentoutua ja nauttia hyvää viiniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti