Vanhan talon kunnostamisesta (tai sen yrittämisestä) kertova blogi. Talo kulkee perintönä kolmannessa sukupolvessa. Tarkka rakennusvuosi tuskin koskaan selviää. Maanmittauskuvissa se on ollut jo sotien aikaan ja rakenteet antaisivat viitteitä 30-luvun lopulle.

Talo on toinen niistä paikoista, jossa olen oppinut ne kädentaidon alut, joilla yritän taloa kunnostaa. Koska olen täysin itse oppinut aiheeseen liittyen sekä lisäksi insinööri, ei mitään blogissa julkaistua kannata ottaa tosissaan ja vielä vähemmän siitä kannattaa ottaa mallia.

lauantai 21. toukokuuta 2011

Lattialautojen kuivattamista ja lattiavasojen kannattimien lisäilyä

Purin tänään lattialautapinon ja laitoin aluskaterimat jokaisen lautakerrokseen väliin. Näin olisi pitänyt tehdä jo aiemmin, mutta sopivaa rimaa ei ollut sillä hetkellä kun laudat purin kuormasta. Eikä lautoja oikein viitsinyt sateeseenkaan pihalle jättää. Lämmittelin samalla saunaa miedosti ja laitoin tuollaisen siirrettävän ilmastointikoneen kosteudenpoisto-ohjelman päälle. Eivät laudat ainakaan kosteutta ime ennen asennusta.

Tarkastin lattiavasojen linjat ja samalla olivatko ne riittävän passissa. Olohuoneen puolella olisi voinut ehkä asteen verran oikaista, mutta parempi kun ei koske. Käytännössä tuollaista ei huomaa kuitenkaan. Lisäilin kuitenkin parikymmentä kannatinta vasojen alle varmuuden vuoksi. Vedin tuet vain sivusta lautoihin kiinni, enkä yrittänyt saada niitä lautojen alle. Kannakkeita oli kuitenkin riittävän tiheästi ja olivat hyvin naulattuja. 6x100 ruuveilla ensin kiinni ja sitten naulaimella pari naulaa per puoli. Pieni bituminen sokkelikaistale tietenkin tuen alle.

Katkaisin myös lattiavatat tulevan leivinuunin alta. Pohjavalun tekeminen leivinuunille on hyvin haastava, koska se alle pitää saada menemään viemäriputki ja vesijohdot kylpyhuoneeseen. Tukevilla raudoituksilla ja riittävän korkealla valulla homma kuitenkin onnistuu. Valu tulee korkeammalle kuin lattiantaso, mutta eiköhän siitä ihan siistin silti saan. "Putkikanava" valun sisällä täytetään palovillalla, kuten myös lattiavalun reunat, jotka tulevat lattialautaa vasten.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti