Vanhan talon kunnostamisesta (tai sen yrittämisestä) kertova blogi. Talo kulkee perintönä kolmannessa sukupolvessa. Tarkka rakennusvuosi tuskin koskaan selviää. Maanmittauskuvissa se on ollut jo sotien aikaan ja rakenteet antaisivat viitteitä 30-luvun lopulle.

Talo on toinen niistä paikoista, jossa olen oppinut ne kädentaidon alut, joilla yritän taloa kunnostaa. Koska olen täysin itse oppinut aiheeseen liittyen sekä lisäksi insinööri, ei mitään blogissa julkaistua kannata ottaa tosissaan ja vielä vähemmän siitä kannattaa ottaa mallia.

maanantai 25. huhtikuuta 2011

Lattian avaamista

Tiesin, että eteisen, olohuoneen ja keittiön lattiat olisi jossain välissä vielä avattava. Koska motivaatio pieneen näpertämiseen tai tarkkuutta vaativaan hommaan oli vähissä, päätin rikkoa jotakin eli lattian kimppuun. Mutta sitä ennen piti saada tyhjättyä talo tavarasta ja sitä riittikin. Olisi pitänyt jo aikaisemmin viedä ylimääräiset rojut pois, koska missään ei ollut riittävästi tilaa työskennellä.

Homma osottautui kuitenkin isommaksi projektiksi yksin kun kuvittelin. Lattialastulevyt olivat yllättävän tiukassa kiinni ja jostain paikoin levyt lähtivät murusina irti. Positiivisena asiana seinien jo valmiit koolaukset eivät haitanneet, vaan vedin puukkosahalla seinien vierustalta levyn irti.

Tällä kertaa oli onneakin matkassa. Olin niin ajatuksissa ja näännyksissä lattiaa purkaessa, että puukkosahalla sahaessani en ajatellut ollenkaan missä vesijohdot menevät. Onneksi yhden putken suojaputkesta löytyi vain pieni naarmu ja en ollut sahannut vesijohtoa poikki. Väsyneenä kun työskentelee, niin voi saada isot vauriot aikaan. Onni onnettomuudessa tällä kertaa kuitenkin.

Syy lattian purkamisen oli yksinkertaisuudessaan se, että tiesin lattian olevan avattu joskus aikaisemmin, mutta en luottanut lattian rakenteeseen yhtään. Lasivillaahan lattian alta löytyi ja samalla useampi kuollut hiiri. Eteisessä oli lisäksi vain 15 cm kivivillaa lattiassa ja päälle mahtuu vielä 20 cm lisää. Lattia tuntui kovin kylmältä talvella kovilla pakkasilla.

Uusi lattiarakenne on seuraava. Maanvaraisen betonilaatan päälle (jossa bitumisively) tulee muutama sentti Leca-soraa, päälle puhallettavaa puukuitueristettä, ilmasulkupaperi, lankkulattia, aluskate ja laminaatti. Lattiasta tulee siis periaatteessa tuulettuva ja Leca-sora kerroksesta vedän pienet tuuletuskanavat lattiareunan yli.

Uusi keittiö tulee kuukauden päästä ja sitä ennen pitäisi saada uusi lattia paikoilleen ja kuvissa näkyvä pienen leivinuunin paikka valettua. Villojen ulos roudaamisessa on iso urakka. Pakko sulloa ne jätesäkkeihin että saan kuskattua ne kaatopaikalle. Säkkejä kertyykin muutama.
1 kommentti:

  1. Mulla on edessä vastaavan lattian avaaminen, eli lastulevyjen alla on jotaki eristeenä ja se on tiedossa että jossain siellä pohjalla on maanvarainen betonilaatta jonka alla ei varmaan ole minkäänlaista eristystä. Olen harkinnut samankaltaista rakennetta kuin mainitsit, eli lecasoraa pohjalle ja puhallettava ekovilla päälle jonka peittää sulkupaperilla ja lankkulattialla. Kiinnostaisi tietää enemmin tuuletuskanavista joista kirjoitit lecasora-kerroksesta. Kuinka toteutit ne ja mihin ne hengittävät?

    VastaaPoista